З 1 січня в Україні набули чинності закони, які регулюють податки, розміри мінімальної зарплати та інші сфери життя.

 

Збільшення ЄСВ

У бюджеті на 2021 рік зазначено зростання мінімальної зарплати, а від неї залежить розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ), який платять фізособи-підприємці (ФОП).

Згідно з бюджетом, мінімальна зарплата з 1 січня 2021 року зросла до 6000 грн. ЄСВ для ФОП вважається за ставкою 22% від мінімальної зарплати, відповідно становить тепер 1320 грн на місяць або 3960 грн за квартал.


Нові рахунки для податків і ЄСВ

Державна казначейська служба України оголосила про те, що з 1 січня 2021 року реквізити для сплати податків та ЄСВ змінюються. Це стосується і рахунків, на які платять податки ФОП.

Нові рахунки для сплати ЄСВ вже можна знайти на сайті Державної податкової служби.

РРО для ФОП

РРО для інтернет-магазинів, кафе, і турагенств відстрочили до січня 2022 року. Але деяким магазинам все ж обов'язково мати РРО з 1 січня 2021 рік. РРО необхідний для магазинів торгуючих:

- складною технікою;
- ліками;
- ювелірними виробами.

Зміна лімітів для ФЛП

З 1 січня для ФОП також почали діяти нові ліміти, які прив'язали до мінімальних зарплат.

Ліміти зростуть з розрахунку мінімально зарплати на рівні 6000 грн:

Для 1 групи - 1 002 000 грн замість 1 000 000 грн;
для 2 групи - 5 004 000 грн замість 5 000 000 грн;
для 3 групи - 7 002 000 грн замість 7 000 000 грн.

Якщо ФОП перевищить встановлений ліміт, то сума перевищення оподатковується 15% податком, також йому доведеться перейти на загальну систему оподаткування.

Українська мова у сфері обслуговування

З 16 січня 2021 всі заклади сфери обслуговування (інтернет-магазини, ресторани і кафе, спортзали тощо) повинні перейти на українську мову. Це - одна з норм Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

З 16 січня у всіх закладах сфери обслуговування за замовчуванням має використовуватися українська мова. І лише у випадках, коли клієнт сам наполягає іншою мовою обслуговування, можна перейти на нього.


Оподаткування дивідендів

Як повідомляє Головне управління ДПС у Львівській області, з 1 січня 2021 року набула чинності нова редакція Податкового кодексу України, згідно з якою дивіденди - це платіж, який здійснює юрособа на користь інвестора, у зв'язку з розподілом частини його прибутку.

Для оподаткування до дивідендів також прирівнюється:

Платіж, який здійснює юрособа на користь її засновника та/або учасника у зв'язку з розподілом чистого прибутку;
Суми доходів у вигляді платежів за цінні папери (корпоративні права), які виплачують на користь нерезидента;
Вартість товарів (робіт, послуг), крім цінних паперів та деривативів), які придбавають у нерезидента;
Сума заниження вартості товарів (робіт, послуг), що продаються нерезиденту;
Виплата, яку здійснює юрособа на користь її засновника та/або учасника - нерезидента України у зв'язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом юрособою корпоративних прав у своєму статутному капіталі або іншої аналогічної операції.

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав