Верховною Радою на позачерговому засіданні 14 липня прийнято Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців" (проект № 2524).

Суть змін:

Спрощення обліку


Дозволити "спрощенцям" - платникам ПДВ вести облік у довільній формі - в Excel, в зошиті або традиційно в книзі обліку (книгу тепер не треба реєструвати і заповнювати щодня). Головне - фіксувати щомісячний дохід. А щоденні підсумки або операційні підсумки - тільки за бажанням підприємця.

Зменшення ризику штрафів


Зараз відсутність зареєстрованої та заповненої книги обліку - підстава нарахувати близько 600 грн штрафу при перевірці. Тепер "спрощенцям" - платникам ПДВ достатньо буде просто показати записи доходів за місяць.
Податкова буде зобов "язана визнавати ці дані відповідно до ст.292.13 ПКУ.


Розширення роботи з податковою онлайн


Тепер в електронному кабінеті будуть відображатися податкові повідомлення - рішення, податкові вимоги або інші документи, а при реєстрації в е-кабінеті платника податків не треба буде заповнювати договір про визнання електронних документів.

Зазначимо, платники єдиного податку, які не є платниками ПДВ, за власним бажанням можуть вести Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Книга обліку доходів не підлягає реєстрації і може вестися в паперовому та/або електронному вигляді.

Відсутність книги обліку доходів, а також її ведення з порушенням встановленого порядку може бути підставою для притягнення платника податків до відповідальності лише у разі, якщо такий платник податків повідомив контролюючий орган про бажання вести таку книгу.

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав