Верховна Рада України 12 квітня ухвалила Закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів (законопроект № 3046-д).

Вносяться зміни до пункту 189.3 статті 189 ПК щодо порядку визначення бази оподаткування ПДВ для операцій з уживаними товарами.

Законом, зокрема, поширено застосування маржинального принципу (оподаткування різниці між ціною продажу та ціною придбання) для визначення бази оподаткування ПДВ операцій з постачання вживаних товарів на операції з постачання товарів, придбаних у будь-яких осіб, які не є платниками зазначеного податку (сьогодні такий принцип діє тільки за придбаними у фізосіб), а також виключена умова про однорідність вживаних товарів при визначенні бази оподаткування при їх продажу.

Також виключено норми ПК щодо порядку визначення ціни продажу вживаних товарів для фізичних осіб та щодо поняття нового транспортного засобу, який наведено у пункті 189.3 статті 189 ПК та застосовується для цілей визначення бази оподаткування ПДВ.

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Зазначимо, що зараз головною причиною відсутності нормального ринку вживаних ТЗ є небезпека повторного нарахування ПДВ на повну вартість одного і того ж ТЗ. Так, перший раз ПДВ оподатковується операція продажу нового ТЗ офіційним дилером, а вдруге - при повторній реалізації юрособою (дилером) того ж, але вже вживаного транспортного засобу, який перед цим було викуплено у споживача.

Закон покликаний вирішити цю та інші проблеми і впорядкувати продажі старих автомобілів.

Очікується, що прийняття Закону запустить повноцінну торгівлю вживаними автомобілями через офіційні дилерські мережі.

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав