Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 18 листопада 2015 року розглянув справу № 6-582цс15 за позовом комунального підприємства "Харківські теплові мережі" до спадкоємця власника нежитлових приміщень у житловому будинку про стягнення вартості спожитої теплової енергії. Померлий не укладав договір поставки теплової енергії.

При розгляді була сформульована така правова позиція. Аналіз змісту статей 1212, 1213 Цивільного кодексу показав, що їхні положення не можуть застосовуватися до правовідносин, які регулюються договором.

Разом з тим, встановивши, що особа у певний період отримувала надані позивачем послуги з постачання теплової енергії та відповідач у справі є спадкоємцем цієї особи після її смерті, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про те, що в такому випадку якщо між померлою особою і позивачем склалися фактичні договірні відносини, у зв'язку з чим позов про стягнення вартості спожитої теплової енергії підлягає задоволенню.

У цій справі апеляційний і касаційний суд дійшли суперечливого висновку про відсутність між сторонами договірних правовідносин, посилаючись лише на відсутність укладеного договору купівлі-продажу теплової енергії, обов'язковість укладення якого лежить і на споживачі, і на теплопостачальній компанії, і в зв'язку з цим помилково порахували, що це виключає можливість стягнення з відповідача на користь позивача вартості отриманих померлим послуг з надання теплопостачання.

Адвокат Харків, Київ, Україна - юридичні послуги: розлучення, розділ майна, аліменти, реєстрація підприємства, реєстрація ТОВ, реєстрація торгової марки, реєстрація ФОП, позбавлення батьківських прав